Toeristische informatie

Villers-sur-Lesse is een deelgemeente van het bekende Rochefort. In het charmante dorpje zelf zijn een aantal bezienswaardigheden zoals het “gele kasteel”, de koninklijke boerderij en de kerk met grot. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om vanuit het dorp een stuk van de RAVel wandeling aan te vatten.

De RAVel is een autonoom netwerk van fiets-en wandelpaden die, langsheen de oude spoorlijn en de Lesse-rivier, Houyet met Rochefort verbindt. Je kan op je eigen ritme te voet of met de fiets de volledige of een deel van de 22km lange route ontdekken.

Een andere boerderij die eigendom is van de koninklijke schenking is de boerderij Ferme de Jambjoûle. Hier worden melkkoeien, kippen, varkens en schapen gekweekt op biologische manier. Je kan er ter plaatse verschillende producten kopen: rauwe melk, kaas, yoghurt, kaaswrongel, room, eieren en ook lams-en varkensvlees (deze laatste wel op bestelling).

Op wandelafstand van het huis kan je het koninklijk kasteel van Ciergon aanschouwen. Dit kasteel werd gebouwd op aanvraag van de echtgenote van Koning Leopold I en later door Koning Leopold II geschonken aan de Belgische Staat. Het kasteel wordt nog steeds gebruikt door de huidige koninklijke familie.

Het provinciaal domein van Chevetogne is vlakbij en een ideale bestemming voor een daguitstap vol speeltuinpret. De meer dan tien fabelachtige speelpleinen hebben telkens een ander thema. Er is een boomhuttentuin, een elfenplein, een waterspeeltuin… Je kan er ook picknicken (op aanvraag zorgen wij voor een picknickmand), barbecueën, een partijtje minigolf spelen, bootje varen of zwemmen in het openluchtzwembad.

Op minder dan 10km ligt Rochefort, vooral gekend bij liefhebbers van speciaal bier: de trappist wordt namelijk gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in de rand van de stad. Samen met de al even bekende Rochefort kazen (de halfbelegen Rochefort, de Rochefort met algen, de Rochefort met hazelnootjes, de Rochefort Traditie of de Rochefort met basilicum) een absolute aanrader! Een bezoek van de abdij en brouwerij beperkt zich helaas tot een wandeling rond de abdij en een bezoek aan de sobere abdijkerk. Gelukkig kunnen trappistenliefhebbers het bier wel gaan degusteren bij La Gourmandise, schuin over de kerk van Rochefort. Rochefort is ook een populair stadje aan de voet van de ruïnes van het Chateau des Comtes of gravenkasteel. Neem zeker de tijd om het prachtige uitzicht over de stad de bekijken vanop het Rond du Roi panorama. Vlakbij, 60 meter verborgen onder de grond is er de Lorettegrot. Verder heeft Rochefort het charmante “Parc des Roches“, perfect voor een dagje ontspanning en recreatie. Dit stukje puur natuur in het hart van de stad heeft een verwarmd openluchtzwembad, minigolfterrein, voetbalveld, tennisbaan en speelplein.

Elk jaar tijdens de maand mei is er het gerenommeerde “Festival International du Rire” of lachfestival met bekende komieken.

In Rochefort kan je ook het Gallo-Romeins Archeopark van Malagne bezoeken. Hier vind je de ruïnes van één van de grootste villa’s van Noord-Gallië samen met een moestuin van 200 soorten groenten en een tuin met aromatische en medicinale planten. De teelt wordt nog met de hand en zonder chemische meststoffen gedaan. Er is ook een ambachtelijk bier dat door de brouwerij Saint-Monon in Ambly voor het archeopark wordt gebrouwen. Het “Malagne” bier is een bruin bier met honing dat ter plaatse geproefd kan worden.

Nog dichterbij, op een 5-tal km ligt het bekende kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. Dit kasteel vindt zijn oorsprong in de 13de eeuw en onderging verschillende transformaties in de loop der tijden. Onlangs werd het kasteel grondig gerestaureerd en aangelegd met een ecologische zone. Het kasteel biedt onderdak aan 3 musea: het eerste is gewijd aan ouderwetse beroepen en het alledaagse leven van de inwoners van Lavaux in de 19de eeuw, het tweede toont het leven van de kasteelheren in de 17de en 18de eeuw en het derde toont de natuur en het landbouwleven door de eeuwen heen. In het natuurgebied naast het kasteel zie je de vijver, moeras en de weide van de Famenne.

Ook het dorpje Han-sur-Lesse, vooral bekend omwille van de grotten, is niet ver weg. Het domein van de Grotten van Han is een echte referentie in de wereld van attracties. Vanuit het dorpscentrum van Han-sur-Lesse brengt een pittoresque tram je naar de ingang van de grot en kan je de 2km lange grot met prachtige zalen bezoeken. Je kan ook voor het wildpark kiezen en met een safaricar of te voet de 250 hectare woud ontdekken en op zoek gaan naar herten, damherten, everzwijnen, bruine beren, oerossen, bizons, steenbokken etc.

Struisvogelboerderij van Doneu. Hier kan je één van de snelste vogels ter wereld ontdekken. Verschillende producten worden er op ambachtelijke manier vervaardigd en worden te koop aangeboden: filet pur, gerookte ham, steak, paté, stoofvlees en natuurlijk struisvogelvlees.

Voor golfliefhebbers, op een kwartiertje rijden is er Golfclub Du Chateau Royal d’Ardenne: een traditionele golfclub met 18 holes, gelegen in het oude park van het 19de eeuwse Koninklijk Kasteel gebouwd door Koning Leopold II. De Koninklijke familie had de gewoonte om er te golfen en de club telt een groot aantal kampioenen onder haar leden. De technische baan bestaat uit diverse holes met prachtig uitzicht en een absolute rust. Het tracé heeft natuurlijke niveauverschillen, temidden van oude, vaak zeldzame bomen. De golfspeler zal eveneens overblijfselen uit het verleden kunnen bewonderen, zoals een kapel, een openluchttheater, een fontein, … Het clubhouse ligt op het terras van de Leopoldtoren en biedt een prachtig zicht over de streek.

Afvaart van de Lesse met kayak. Zin in een dagje avontuur? In een buitengewone omgeving neemt de Lesse je mee door een natuurpark van landschappen versierd met middeleeuwen kastelen, prehistorische spelonken, brutale rotsen, stenen strandjes om op uit te rusten en natuurlijk watervallen! De afvaart start vanuit Houyet (21km tocht) of vanuit Gendron (12km tocht). Bedoeling is dat je aankomt in Anseremme (Dinant).

Dinant is natuurlijk ook de stad van de Citadel, de kabelbaan en van Adolphe Sax, de uitvinder van de Saxofoon. Je kan er het “huis van Monsieur Sax” bezoeken, een uitnodiging om een buitengewoon genie en zijn bijdrage tot de muziek en de technologie te ontdekken.

Namen ligt op een half uurtje rijden, Durbuy (50km) op 40 minuten en Brussels (98km) op een uurtje.

Advertenties